Bitki Budaması Nasıl Yapılır?

Bitki Budaması Nasıl Yapılır?

 

 

Bahçede Budama Nasıl Olmalıdır?

 

Bitkiler, anatomik yapısı itibari ile temel ihtiyaçlarını gerçekleştirdiği takdirde büyüme gösterir. Bahçenizin düzenini sağlamak için budama yapmanız gerekmektedir.

Budama yapabilmek için Küçük El Aletlerine ihtiyaç duyarız.

 

 

Bitki Budaması;

 

Bitkinin şekil alması,

Bitkinin büyümesi,

Bitkinin çiçeklenmesi ve verim oranının yükselmesi,

Bitkinin düzenli verim artışı,

Bitkinin meyve kalitesini arttırma,

Bitkide oluşan yarayı onarma,

 

için bitkinin parçalarının bilinçli şekilde kesilmesi işlemidir.

 

 

 

1 ) Budama Yapılacak Bitkileri Belirleme  

 

Budama yapabilmek için Bahçe Eldivenleri kullanmamız sağlımız açısından önemlidir. Bahçe Eldivenlerimizi taktıktan sonra, Budama şeklini belirlemek için bitkilerinizin yapraklarını ve diplerini kontrol etmeniz gerekmektedir.

 

Bitkilerinizde hastalık varsa Ziraat Mühendisi Gözünden Bitki Hastalıkları Tespiti Nasıl Yapılır? yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

Görsel bir görüntü oluşturmak veya bitkinin verimini arttırmak istiyorsanız bilinçli bir şekilde budama yapmanız gerekir.

 

 

 

 

 

 

2 ) Bilinçli Budama

 

Bitkide hastalık başlıyor ve bunu erken fark ettiyseniz Budama Makasları sayesinde hastalık diğer bitkilere bulaşmadan hastalıklı kısmı sürgün verdiği noktanın biraz üst kısmından kesebilirsiniz.

 

En sağlıklı budama kış döneminde, yani bitkileriniz uyuma döneminde olduğu zamandır. Bitkiler Kasım ayından Mart ayına kadar uyuma döneminde kalır.

 

Bitki canlı olduğu için budandığı zaman farklı yerlerden tekrardan sürgün verir. Bitkinin formunu oluşturmak için budamayı yaparken dalların arasında fazla olmadan, yaprakların birbirine değmeyeceği şekilde sürgünlerin kesilmesi gerekir. Yapraklar birbirine değmez ve bitkinin temel ihtiyaçları karşılanırsa bitkinin anatomik yapısına göre verimi artacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler: Budama Yapılacak Bitkileri Belirleme , Bilinçli Budama
Şubat 18, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR