Ziraat Mühendisi Gözünden Bitki Hastalıkları Tespiti Nasıl Yapılır?

Ziraat Mühendisi Gözünden Bitki Hastalıkları Tespiti Nasıl Yapılır?

 

 

Bitki Hastalıkları Oluşumu

 

Bitkiler canlı olduğu için dış etkenlere bağlı olarak hastalık geçirebilir. Bitkilerde solma, gelişimini durdurma ve çürümesi gibi sonuçlar ortaya çıkar.

 

 

Bitkilerde görünen sık hastalıklar;

 

 

1 ) Pamukçuk

 

Bitkilerin bağışıklık sistemi zayıfladığı dönemlerde öz suya gelen böceklerdir. Ani sıcaklık değişimi ve ani ortam değişimi neden olur. Bitkinin fotosentez yapmasını engellediği için bitki boğulur ve solmaya başlar.

 

 

 

 

2 ) Yaprak Biti

 

Bitkilerin içinde bulunan öz suyuna gelen böceklerdir. Bitkinin öz suyunu tüketerek bitkinin bağışıklık siteminin zayıflamasını ve gelişim özelliğini kaybetmesine yol açar.

 

 

 

 

3 ) Yaprak Mantarları ve Küfler

 

Bitkinin bakımına bağlı olarak topraktaki besin eksikliği, havasız ortamlarda ıslak kalması, yanlış mevsimde gübrelenmesi, yaprağın tozlu olması mantarların ve küflerin ortaya çıkmasına neden olur.

 

 

 

 

4 ) Toprak Sineklenmesi

 

Topraktaki fazla sulama ve kalitesiz toprak kullanımı sineklere neden olur Bitki bakımında ortamın havasız olması ve sık sulama yapılması sineklerin oluşmasını sağlar.

 

 

 

 

5 ) Kök Çürümesi

 

Kalitesiz toprak, fazla gübreleme, aşırı sulama, saksı değişim hataları bitklerin köklerinin çürümesine neden olur.

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler: Yaprak Mantarları ve Küfler, Yaprak Bitleri, Unlu Bit, Kırmızı Örümcek, Toprakta Oluşan Sineklenmeler, Kök Çürümeleri
Mart 27, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR